U bevindt zich hier: Lies Hugo Chavez

Chavez, een zegen voor Venezuela?

Omdat er mensen in Nederland zijn die menen dat de president van Venezuela een prima kerel is die de arme mensen wel even wil helpen wil ik de andere kant van deze Chavez graag toelichten.

Sinds juni 2006 wonen mijn man en ik in Maracaibo en wij hebben dus het een en ander meegemaakt. O.a. ook de verkiezingen.
De eerste confrontatie was in het Maruma hotel. Thuisgekomen van een rondritje vroegen we ons af of er een overval op het hotel was. Niet dus. Chavez verbleef in het hotel. Deze Guardia Civil (mobiele eenheid) stonden al 500 meter van het hotel. Het waren er beslist 200. Tjee, dachten we nog. Als die man zo geliefd is door het volk waarom dan zoveel bewaking! We mochten in het hotel zelfs niet de trap nemen. De soldaten stonden er met machinepistolen in de aanslag. Aangezien ik de eerste maanden nauwelijks het spaans verstond, (hier spreekt men een vreemd dialect en er wordt zeer snel gesproken) laat staan het zelf sprak was het moeilijk met de mensen van hier te communiceren.
Toen ik wat meer met taxi’s en personal drivers meereed en meer van de taal begon te begrijpen, begon ik door de gesprekken die ik met hen had, een indruk van Chavez te krijgen.

Veel taxichauffeurs hadden voor 2002, de datum van het referendum, een goede baan.
Helaas zij hadden tegen Chavez gestemd! Massa’s werden ontslagen omdat de verkiezingsuitslagen van de individuele kiezers aan de regeringsinstanties werden doorgegeven. Vooral veel mensen (meer als 12.000) die bij het olieproducerend bedrijf PDVSA werkten. Zij hebben op geen enkele manier meer recht op voorzieningen. Ze kunnen nooit meer terecht bij overheidsinstellingen. Dus ze zijn gedoemd slechtbetaalde baantjes aan te nemen om louter en alleen in leven te blijven.
De verkiezingstijd was spannend. Aangezien in Maracaibo de oppositiepartijleider woont en dus ook veel aanhangers heeft, werd er aangeraden voor een week voedsel in huis te halen. Als Manuel Rosales n.l. gewonnen had zouden de Chavez aanhangers de binnenstad gaan aanvallen en waren de buitenlanders en de rijkeren in gevaar.
Aangezien Chavez al een paar dagen van tevoren wist dat hij zou gaan winnen en zich met andere zaken zoals de amerikaanse president bezighield om hem de “diablo”
(duivel) te noemen, was dit wel erg vreemd.

Hij had uit amerika nog wel even fraudegevoelige stemautomaten gehaald. Dat kwam hem goed van pas. Die hele verkiezingen was een grote fraude. Zoveel mensen die wij kennen kwamen huilend aan bij ons om hun leed te klagen. Gek, allen met hetzelfde verhaal. Om 6 uur ’s ochtends stonden ze al in de rij om te stemmen om dan tegen 11-12 uur pas aan de beurt te zijn. Nou ga hier maar eens in dit klimaat uren in de zon staan. 37 graden! Eindelijk binnen drukten ze op de naam Rosales. Tot hun grote verbazing zei de stemautomaat dat het niet had gepakt en dat dus automatisch de stem naar Chavez ging. De medewerkers van de stembureaus zeiden rustig “ Ga maar naar een ander district”.
De dagen na de verkiezingen verliepen rustig en heel verdrietig. Grote kerels heb ik zien huilen. En ik voel ontzettend mee met de mensen, die bereid zijn te werken.
De armen hier, en dat zijn er massa’s, worden door deze president dusdanig beinvloed en omgekocht. Hij heeft ze huizen geschonken. Maar dan wel op hem stemmen natuurlijk. Goed, er is wel een deel werkelozen weer aan de slag gegaan doordat hij fabrieken weer opende.

Nu even een toelichting op het regeerprogramma. Zoals iedereen wel weet is Chavez goede maatjes met Fidel Castro de cubaanse president. Hij wil, net als Fidel Castro, alleenheerser voor het leven worden. Koning dus van een machtig rijk.
Er gaan enorme geldbedragen naar Cuba en naar Bolivia en nog een boel meer zuid-amerikaanse landen. Omkoperij dus. Hij probeert deze mensen tegen president Bush op te jutten. Door de olieopbrengst in Venezuela is er veel geld doch merkt men hier nauwelijks wat van. De armoede is de laatste jaren zo gestegen. Het werkelijke probleem wordt dus niet opgelost met een paar fabrieken neerzetten om zo de mensen aan het werk te helpen. De huizen van de barrios van Caracas zijn zo hoog op de bergen gebouwd dat de bevolking er uren voor nodig heeft om te voet naar beneden te komen. Uit verveling worden er veel te veel kinderen gemaakt en die trekken dan weer verder de berg op. De mensen hebben honger en de criminaliteit is dan ook zo verschrikkelijk hoog.
Als je nagaat dat er in Maracaibo al 35 mensen elk week-end worden doodgeschoten.
Je bent je leven niet zeker als je gaat wandelen. Regelmatig, dat is dus elke week, hoor ik dat er weer een collega of iemand in de winkel is overvallen in zijn auto. Je krijgt een revolver op je hoofd en ze knallen je hoofd eraf als je niet meteen je auto, geld enz geeft.
Oke, dit zijn de gevolgen van de armoede.

Nu wat Chavez zijn plannen voor de toekomst zijn.
Je komt haast niet meer het land uit. Je kunt maar een bepaald bedrag in bolivars naar het buitenland nemen. Iedereen wil nu op de zwarte markt dollars kopen om te kunnen vluchten. De rijkeren hebben dit allang zien aankomen en hebben natuurlijk al een fikse bankrekening in Amerika. Even voor de goede orde. Ook veel armere mensen hebben voor Rosales gestemt omdat ook hij een goed programma had en veel eerlijker.
Chavez wil dat de privé scholen van de staat worden. De kinderen worden ondervraagd hoe de ouders zijn. Vervolgens worden de kinderen gebrainwashed en tegen hun eigen ouders opgezet.

Als ze merken dat gezinnen hun huizen hebben verkocht en willen verhuizen (vluchten dus) naar het buitenland, worden ze op het vliegveld tegen gehouden en hun kinderen, tot 18 jaar, ontnomen. Deze worden dan op speciale scholen, jawel de nieuwe scholen waar Chavez zo trots op is, als soldaat opgeleid. Kinderen krijgen dan op jonge leeftijd geweren in hun hand gedrukt. Chavez wil fabrieken en bedrijven en kantoren tot staatseigendom maken.

Mensen die hun hele leven hard voor hun zaak hebben gewerkt krijgen, als alles doorgaat, een laag salaris. Het begon al met de suikerfabriek. De eigenaar weigerde nog te gaan produceren omdat hij er zelf geld op moest gaan leggen.
Een ander punt van big brother is watching you, is dat als men boodschappen doet je altijd je paspoort of identiteitsnummer moet geven. Ook telefoonnummer en waar je woont. Wij dus ook als buitenlanders. Op deze manier kan de staat dan precies zien wie er veel geld heeft en eventueel zou kunnen vluchten.
Een vreemd iets is ook dat Chavez parlementsleden zelf uitkiest. Ook geeft hij, net zoals Fidel en wijlen Sadam Husein belangrijke regeringsposten aan zijn familie, zijn broer b.v. die zelf geen enkele opleiding heeft gehad is nu minister van, jawel onderwijs!

Chavez financieert rellen.
Werknemers van bijvoorbeeld de oliemaatschappij PDVSA zijn verplicht om deel te nemen aan de zogenaamde fanatieke politieke optochten, deze worden tijdens werktijd gehouden en daarom moet iedereen meelopen.
Chavez houdt ervan om zichzelf te horen praten en laat gerust zichzelf op 16 tv-kanalen tegelijkertijd vertonen, het feit dat hij zo’n machtswellust heeft om voor het leven of de mensen nou wel of niet willen, de leider van dit chaotisch land te zijn.
Anderszijds wordt de zendvergunning van de enige neutrale tv-zender, RCTV, niet meer verlengd zodat deze binnenkort uit de ether gaat.

Heel veel mensen zijn bang om te praten over hun politieke mening, voor de verkiezingen zijn er controleurs uit naam van Chavez.
Na de verkiezingen zou Chavez Rosales bedreigd hebben als hij zich niet zou terugtrekken met demonstraties.

Ik stel het zeer op prijs als er op dit bericht wordt gereageerd, Lies

PS van Marcel :
de foto bovenaan toont een circa 28 meter hoge opblaaspop van onze leider die opgesteld stond aan het begin van de processie van de Féria in november 2006. Dit feest is sinds mensenheugenis een religieus feest, namelijk het feest van de maagd La Chinita.
De aanhangers van Chavez hebben nu dit feest verkracht door het politiek te maken en met hun rode t-shirts luidkeels Chavez-leuzen te schreeuwen. Voor vele Maracucho's was dit de reden om het belangrijkste feest in Maracaibo de rug toe te keren.