U bevindt zich hier: Victoria Een week voor vertrek

Het is donderdag 30 november, 3 dagen voor de grote dag namelijk de verkiezingen hier in Venezuela. Om exact 22.00 uur zag ik boven op het dak vanuit 20 plaatsen fuegos artificiales (vuurwerk) naar boven komen. De afgelopen weken en dagen is er zeker wel 10 duizenden euros de lucht ingevlogen, ja ze pakken het groots aan deze mensen en dan moeten zoveel mensen hier toch nog honger lijden.
In tegenstelling tot de nuchtere nederlanders zijn de venezolanen erg gedreven in het supporten van hun favoriete kandidaat. Voor de duidelijkheid waar het voornamelijk om draait is de huidige president Hugo Chavez (rood) en zijn tegenstrijder Manuel Rosales (blauw). Chavez is in zekere zin de badguy en probeerd door alle mogelijke manieren in de macht te blijven. Bijvoorbeeld door overheidsinstanties verplicht op hem te laten stemmen anders riskeren ze het om hun baan kwijt te raken, huizen kopen voor mensen maar dan wel verplicht stemmen op alleen Chavez en ook de nodige korruptie is hem niet vreemd. Als Chavez wint, begint Venezuela erg veel op Cuba te lijken met Fidel Castro als leermeester voor Chavez, ook heeft hij de afgelopen jaren bar weinig overgehad voor de bevolking. Dan hebben we Manuel Rosales Atrevete a cambiar! (durf te veranderen), deze man durft het op een hele andere manier aan te pakken en het op te nemen tegen Chavez. Het valt op dat de marchas die worden gehouden in de straten voor Rosales met veel meer plezier wordt gedaan. In tegenstelling tot het weer verplichte aanwezig zijn voor Chavez wordt Rosales uitbundig aangekondigd en aanbeden. Voorzorgsmaatregelingen worden door iedereen genomen, iedereen heeft al alle supermarkten leeggekocht voor een week, en iedereen gaat zich thuis vestigen uit angst voor gevaar en opstanden op straat.

Op de foto hiernaast zie je een indrukwekkend uitzicht. De 5 de Julio, de straat waar we wonen is hier helemaal afgezet. Vanaf ons dak wat een beetje een tweede woonkamer is kunnen we alles volgen. De plek is zelfs zo populair dat de krant zich ook in een goed hoekje heeft genesteld. Het valt op dat de straat helemaal blauw is van de t-shirts en caps met Manuel Rosales. Het weekend van de verkiezingen is behoorlijk saai voor ons want alles is gesloten en iedereen gaat zondagmorgen vanaf 5 uur in de ochtend stemmen. Dus nu... stilte voor de storm, en afwachten. 
We hebben een week lang de gezelligheid gehad van Ria een vriendin van mijn moeder uit Brielle. Met haar hebben we eindelijk uitstapjes gemaakt zoals een rondvaart op het water tussen paalwoningen. Dit was echt ongelooflijk mooi, de natuur en omgeving, het lijkt gewoon alsof de tijd heeft stilgestaan. Toch zijn de mensen heel vrolijk en elk kindje die ons voorbij zag gaan ging zwaaien. Echt zo lief. Achteraf hebben we heerlijk geluncht samen met onze personal driver Oswell en een heerlijke jugo gedronken met uitzicht op het meer en de brug. 
Op 3 november was de Avenida Bella Vista met de mooie lichtjes officieel geopend maar nog steeds is het de moeite waard om er doorheen te lopen. Terwijl Nederland voorlopig nog even bezig is met Sinterklaas heeft menig thuis hier al een kerstboom staan en alle versieringen die men heeft zijn opgehangen. Wij hebben beneden ook een mooie kerstboom inclusief kerstal staan dus dat zullen we maar zien als onze. 
Als enig toeristisch activiteit te vinden in Maracaibo is de Tranvia, een soort trammetje die de hoogtepunten van Maracaibo laat zien zoals het oude gedeelte met de kerk, de markt, enkele plaza’s en natuurlijk de Bella Vista. Compleet verzorgd met een gids (waarvan enkel het eerste en het laatste woord verstaanbaar was) waren we een uur onderweg voor nog geen 1.20 euro per persoon 

Nog even op een rijtje allemaal wat mijn bezigheden zoal zijn:

Uit eten gaan met mijn lieve ouders (check de T-Bone van m’n vader) en alle soorten jugos (sap) uit proberen.   En het er weer aftrainen (dit is in de gym bij Ellen thuis, wij hebben zelf een excercise-bike in huis gehaald)   Oh ja, en ik leer ook nog spaans van mensen die dus echt geen engels spreken tja dan moet je wel.